LALAHO BAKERY




                              LALAHO BAKERY 










Latar belakang ahli kumpulan dan peranan mereka dalam projek keusahawanan

                                           



Nama Pemilik Pertama : Awatif Farhani Binti Abdul Malek
Alamat Tetap : F-4-7 Perumahan Polis, Ibu Pejabat Polis Daerah Pendang, 06700 Pendang, Kedah.
No.Kad Pengenalan : 941127-02-5454
Tarikh Lahir : 27 November 1994
Agama : Islam
Taraf Perkahwinan : Bujang.
Kelulusan Akademik : Diploma In Hotel And Catering Management
Pengalaman Kerja : f&b crew
Kursus Dihadiri : Kelas Bakeri di Kedai Sayang Ingredient
Jawatan: Pengurus Besar
Peranan dalam projek keusahawanan:
1)      Menjalinkan perhubungan interpersonal.
 Sesorang yang membantu dalam mewujudkan dan membina hubungan yang baik antara pengurus dengan pengurus, dan antara pengurus dan pekerja. Ia berupaya memimpin pekerja bawahan dalam aktiviti yang ddianjurkan.
2)       Menyebarkan maklumat.
 Pengurus bertanggungjawab dalam menerima dan menghantar maklumat kepada pekerja. Harus mencari maklumat sama ada dari segi persekitaran dalaman mahupun di persekitaran luaran.
3)       Membuat keputusan.
Merupakan peranan yang amat dalam membuat keputusan secara bijak mengenai setiap aktiviti yang akan dilaksanakan dalam organisasi. Pengurus perlu kreatif dalam mencipta sesuatu yang baru dan lebih berinovatifkan, merancang, mengatur, dan mewujudkan pasaran serta sanggup mengambil risiko yang bermunasabah dan realistik.




                                                           

Nama Pemilik Kedua: Nurinsyirah Binti Abdul Rashid
Alamat Tetap : 4540 Lorong Inang 11, Taman Ria Jaya, 08000 Sungai Petani, Kedah
No.Kad Pengenalan : 940421-02-5442
Tarikh Lahir : 21 April 1994
Agama : Islam
Taraf Perkahwinan : Bujang.
Kelulusan Akademik : Diploma Hotel and Catering Management
Pengalaman Kerja : F&B Crew
Kursus Dihadiri : Kursus Bakeri Kolej Komuniti Sungai Petani
Jawatan: Pengurus Operasi
Peranan dalam projek keusahawanan:
1)      Bertanggung jawab mengurus perjalanan harian syarikat
2)      Menggubal dasar, peraturan dan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi seluruh operasi kilang untuk meningkatkan proses kerja dan memastikan pematuhan piawaian.
3)      Memulakan dan memacu aktiviti penambahbaikan loji dengan mengadaptasi amalan terbaik, automasi dan pemudahan kerja supaya berada pada tahap optimum.
4)      Mengekalkan dan manambah baik jadual pengeluaran dengan mematuhi jadual penghantaran yang telah dipersetujui

                                                              




Nama Pemilik Ketiga : Duratul Ashikin Binti Omar Dani
Alamat Tetap : No.30, Lorong 1/11, Taman Desa Jaya, 08000 Sungai Petani, Kedah
No.Kad Pengenalan : 900220-12-5850
Tarikh Lahir : 20 Februari 1990
Agama : Islam
Taraf Perkahwinan : Bujang.
Kelulusan Akademik : Entrepreneurship ( Hons ) UUM
Pengalaman Kerja :-  Jurulatih Pembangunan Keusahawanan
                                 : Perunding Perniagaan
Kursus Dihadiri : Asas Keusahawanan
Jawatan: Pengurus Kewangan
Peranan dalam projek keusahawanan:
1)      Membuat perancangan kewangan berasaskan keperluan perniagaan untuk beroperasi dan peluang pelaburan yang ada.
2)      menilai dan memilih sumber pembiayaan yang terbaik.
3)      menggunakan dana secara berkesan.
4)      menganalisis dan menggunakan penyata kewangan untuk menilai pelaburan yang telah dibuat dan mengukur prestasi


                                                     




Nama Pemilik Keempat : Fatin Nadia Binti Mat Not
Alamat Tetap : Kampung kuala Dulang besar, 06900 Yan, kedah
No.Kad Pengenalan : 940823-02-5576
Tarikh Lahir : 23 Ogos 1994
Agama : Islam
Taraf Perkahwinan : Bujang.
Kelulusan Akademik : Bachelor of hospitality management (Hons) UUM
Pengalaman Kerja : Kitchen Crew
Kursus Dihadiri : Kursus masakan & bakery institusi kemahiran Malaysia
Jawatan: Pengurus Pemasaran
Peranan dalam projek keusahawanan:
1)      Bertanggungjawab untuk menjual dan memasarkan produk syarikat.
2)      Menangani dan menyelesaikan masalah pengurusan / operasi secara profesional.
3)      Mempunyai hubungan baik bersama pelanggan dengan memenuhi keperluan pelanggan dan menawarkan perkhidmatan yang baik dan cemerlang.
4)      Memastikan objektif sasaran dan jualan tercapai.


a
Latar belakang syarikat perniagaan yang dibangunkan

Nama Perniagaan : Lalaho Bakery
Alamat Berdaftar : No 11, Varsity Mall Universiti Utara Malaysia.
Alamat Perniagaan : Sintok, 06010 Universiti Utara Malaysia, Kedah, Malaysia
 No. Telefon : 012-3192210
No. Daftar Perniagaan : Dalam proses
Tarikh Pendaftaran : Dalam proses
Aktiviti Perniagaan : Membuat dan mengedar kek dan roti.
Bentuk Perniagaan : Perkongsian
Modal Permulaan : RM 70.000

Bank berurusan : Maybank Malaysia Berhad

LOGO : 










LOKASI :


 No 11, Varsity Mall Universiti Utara Malaysia


GAMBAR BAKERI 





Maklumat produk yang diniagakan

1)      KEK PENUH YANG MENJADI PILIHAN DAN DIJUAL
Nama: Kek indulgence 
Harga: RM35.00
Diskripsi : Kek yang diperbuat dari coklat dan mousse putih yang mengunakan whipping krim 

Nama : Kek Coklat 
Harga : RM30.00
Diskripsi : Kek coklat yang dilimpahkan coklat cair di atasnya

Nama : Cheese Cake
Harga : RM35.00
Diskripsi : Kek yang diperbuat dari campuran keju , susu, gula dan telur 

Nama : Redvelvet cake 
Harga : RM35.00
Diskripsi : Menpunyai 3 lapisan merah dan putih , kami mengunakan beetroot untuk menghasilkan warna merah kek dan krim keju untuk lapisan putih 

Nama : Victoria Sandwich cake 
Harga : RM30.00
 Diskripsi : Kek span gebu yang diletakan krim dan strawberi di tengah lapisan dan di hias mengunakan serbuk gula dan buah strawberi 





2)    KEK SLICE YANG DIJUAL
Nama : kek slice 
Harga : RM5.00 / Slice 
 Diskripsi : Pelbagai kek slice yang di jual , antaranya ialah kek coklat ,cheese cake , greantea cake dan lain-lain lagi 


3)      CUPCAKE YANG DIJUAL
Nama : Cupcake 
Harga : RM2.00
 Diskripsi : cupcake merupakan kek cawan yang mempunyai pelbagai perisa dan rasa 


4)      KEK YANG BOLEH DITEMPAH UNTUK HARI LAHIR, ANNIVERSARY DAN MACAM-MACAM LAGI



 Nama : Special Cake
Harga : RM 35.00-RM 40.00 (mengikut design yang diminta) 
 Diskripsi : Kek yang dibuat hanya apabila ditempah sahaja . Mempunya pelbagai perisa dan pelangan boleh membuat design sendiri 

5)      ROTI YANG DIJUAL



Nama : Roti 
Harga : RM2.00-RM5.00 (mengikut jenis)

 Diskripsi : Roti yang dibuat adalah lembut dan sedap dimakan 

6)      PASTRY YANG DIJUAL
Nama : Pastry 
Harga : RM 3.00-RM5.00 (mengikut jenis) 
 Diskripsi : Pastry yang dibuat mengikut jenis ,dan diletakan pelbagai perisa 

7)      DONUT YANG DIJUAL
Nama : Donut 
Harga : RM3.00
 Diskripsi : Donut biasa tetapi diletakan topping di atas nya.
8)      PAVLOVA
 Nama : Pavlova 
Harga : RM 20.00
Diskripsi : Diperbuat dari telur putih dan dijadikan marigue dan dihias mengunakan buah-buahan 
Nama : Mini Pavlova 
Harga : RM 3.00
Diskripsi : Diperbuat dari telur putih dan dijadikan marigue dan dihias mengunakan buah-buahan dan diletakan dalam bekas kek cawan




 “Cart” untuk mebolehkan pesanan secara talian dibuat




Aliran carta untuk pelangan membeli produk bakeri dari Lalaho Bakery 

Pautan laman sesawang dengan  media sosial

Lalaho bakery mempunyai laman sesawang yang memudahkan pelangan membeli secara atas talian , antaranya ialah :
1) Instagram ( Lalaho Bakery)
2) Facebook (Laloha Bakery)
3) Twitter (@lalahobakery)
Contoh laman sesawang 

Penyataan
Laman sesawang ini di wujudkan bagi tujuan pembelajaran dan bukan bertujuaan untuk menjual apa-apa produk bakeri . 





Comments